1η Πανελλήνια Διαβούλευση 'Σύνχρονο Θεσμικό Πλαίσιο Για Τον Εθελοντισμό Και Τις Μ.Κ.Ο.'
ΟΜΙΛΗΤΕΣ


Εναρκτήρια συνεδρία - Χαιρετισμοί:
Η Μαριέτα Γιαννάκου είναι Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από τις 10 Μαρτίου 2004, μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι Ιατρός με ειδίκευση στη Νευρολογία και Ψυχιατρική. Είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας (2001-σήμερα) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ίδιου κόμματος (1998-σήμερα). Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. (1974), Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ε.Κ. για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα κράτη-μέλη της Κοινότητας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, μέλος της Αντιπροσωπείας του Ε.Κ. για τις σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και μόνιμος εισηγητής για τα θέματα παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας του Ε.Κ. για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή.
Η Βάσω Κόλλια, ως Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπώντας την χώρα μας. Έχει εκπονήσει μελέτες - εργασίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ευρωπαϊκής ενοποίησης, πολιτισμού, πολιτικής θεωρίας και ιδεολογίας, πολιτικής ανάλυσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ιδρύματα πολιτικής έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος καθώς και γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών.
Εισηγήσεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των ΜΚΟ και του εθελοντισμού:
Η Έλενα Κουντουρά είναι Βουλευτής Α' Αθήνας. Είναι μέλος στη Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Ειδική μόνιμη επιτροπή ισότητας και δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος. Αναπτύσει έντονη κοινωνική, φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέλος του Πανελλήνιου Γυναικείου Αθλητικού Σωματίου "Η Καλλιπάτειρα", του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών, του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών. Εθελόντρια στη UNICEF στην ΚΙΒΩΤΟ, στον Πανελλήνιο όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου και στην Παναθηναϊκή Ένωση Γυναικών, όπου και έχει βραβευτεί για την προσφορά της.
Η Πωλίνα Λάμψα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ., Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων. Από το 2000 ως το 2003 σύμβουλος για διεθνή θέματα του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης. Από το 1997 ως το 2000 σύμβουλος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Το 1994 - 1995 υπεύθυνη για τη διοργάνωση διεθνών εκπαιδευτικών δράσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Είναι από το 1991 συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου σε θέματα κοινωνίας των πολιτών και διαχείρισης κρίσεων. Είναι ενεργό μέλος ελληνικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έχει εργαστεί για την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών καθώς και την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης διαφορών στα Βαλκάνια, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης είναι Ευρωβουλευτής από το 1989, Μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Συνταγματικών Υποθέσεων και Αναφορών. Είναι Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.E. - Ουγγαρία, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Κύπρος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης - ΕΛ.Ε.Ε. (Ελληνική Επιτροπή για την Ε.Ε.), Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής του Ε.Κ. για την προστασία των ζώων, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης μέλος της Ε.Δ.Α. έως το 1963, της Δημοκρατικής 'Aμυνας (1967-74) και ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού.
Ο Μάνος Αναστασόπουλος είναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και υπεύθυνος της Ο.Κ.Ε. Παιδείας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Είναι γιατρός Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει ασχοληθεί με τον ιατρικό συνδικαλισμό και έχει εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, και μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
 • Εργαστήριο 1 : ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΜΚΟ
 • Η Μαριλένα Σημίτη είναι Λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Διδάκτωρ του London School of Economics and Political Science. Κάτοχος Πτυχίων Μ.Phil (LSE) και ΜΑ (Columbia University). Μέλος του Advisory Group της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των ΜΚΟ για την Επείγουσα Βοήθεια και Ανάπτυξη (CONCORD). Συμμετοχή σε συνέδρια με αντικείμενο: τα Νέα Κοινωνικά Κινήματα, τις ΜΚΟ, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Εθελοντισμό, την Κοινωνία των Πολιτών.
  Ο Περικλής Βασιλόπουλος είναι Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Πτυχιούχος ΠΟΕ Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακών σπουδών στη Σορβόννη/Παρίσι και στο London School of Economics. Παραγωγός - παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα Δικαιώματα μου" ΑΘΗΝΑ 9,84 (1987 - 1993) και ΕΡΑ / ΝΕΤ 105,8 (1997-σήμερα). Παρουσίαση - επιμέλεια της τηλεοπτικής εκπομπής «ΠΟΛΙΤΗΣ 2000» ΝΕΤ (1998- 2002). Ιδρυτικό μέλος και Διευθυντής από 1/1/97 της "Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ", ενός μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού σωματείου πολιτών με κοινωφελείς σκοπούς που εκδίδει το περιοδικό «Κοινωνία Πολιτών».
  Ο Νίκος Γιαννής είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ και Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο αντικείμενο «Ευρωπαϊκή ιστορία, θεσμοί και πολιτική», το οποίο διδάσκει σήμερα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δικηγόρος και ειδικός επιστήμων στο Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Βουλής από το 1990, μόνιμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες από το 2000, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ το διάστημα 2004-2005, σήμερα εργάζεται στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και ασχολείται με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Συγγραφέας βιβλίων και άρθρων, εκδότης του περιοδικού Ευρωπαϊκή Έκφραση, ασχολείται με την κοινωνία πολιτών και το περιβάλλον. Πρόεδρος του Συλλόγου του Νέου Βουτζά όπου κατοικεί.
  Ο Μένιος Μπολώτας είναι ένας αμετανόητος ενεργός πολίτης. Σήμερα, σε ηλικία 80 χρονών, είναι ιδρυτής των Ενεργών Πολιτών Αγίων Αναργύρων. Διακρίθηκε σε όλη του τη ζωή για τη σιωπηρή, αδέσμευτη από οικονομικές και κομματικές σκοπιμότητες συμμετοχή στα κοινά, συμβάλλοντας στη διόρθωση των κακώς κειμένων του κράτους και της αυτοδιοίκησης ασκώντας εποικοδομητική κριτική, έλεγχο και παρεμβάσεις προς τις δημόσιες αρχές, σε ένα πνεύμα κοινωνίας πολιτών, όταν αυτή ήταν ακόμη σχεδόν άγνωστη λέξη, σε ένα αυταρχικό και απολύτως κομματοκεντρικό πελατειακό πολιτικό περιβάλλον.
  Ο Γιώργος Παπαδημητρίου σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Χαϊδελβέργης και Παρισίων. Διδάκτορας Νομικής (1972 - Χαϊδελβέργη). Από το 1975 έως το 1979 Επιμελητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καθηγητής έπειτα του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης (1979-1984) και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 1984). Από το 1996 ώς το 2004 υπήρξε Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (1996-2004). Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στη Συνέλευση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για την κατάρτιση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (1999-2000). Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των εξελίξεων του Κυπριακού (2000-2004).
  Η 'Αννα Παπακυριακού είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων Εθελοντισμού Εκπαίδευσης και Εκδόσεων Γ.Γ.Π.Π. - ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Αναπληρωτής εθνικός εκπρόσωπος στο Monitoring and Information Center (MIC). Μέλος της Γ.Ε.Μ., της Ο.Δ.Ε. του Αναπτυξιακού Πρ/τος Τοπ/κής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ», της Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων και της Ε.Ε.Δ.Σ.Α., μέλος της επιτροπής HABITAT ατζέντα του Δήμου Παπάγου, στην οποία μετέχει ο Σ.Β.Α.
  Ο Παντελής Σκλιάς είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει, με την ιδιότητα του Επισκέπτη Καθηγητή, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου Sussex (UK). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνεται η μελέτη της διεθνούς πολιτικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην ΕΣΣΔ και του Τρίτου Κόσμου και οι σχέσεις τους με την Ε.Ε..Από τον Ιούνιο του 2004 είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής των ΜΚΟ για την Ανάπτυξη, ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των ΜΚΟ για την Επείγουσα Βοήθεια και την Ανάπτυξη (CONCORD).
 • Εργαστήριο 2 : ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, ΜΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 • Ο Τζανέτος Αντύπας σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με βασικές σπουδές στην κοινωνική εργασία, στην οικονομία και Διοίκηση και με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση της Υγείας (MSc Health Management). Ξεκίνησε την ανθρωπιστική του δράση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας το 1996. Το 2000 από το πόστο του Διευθυντή Αποστολών των MSF Ελλάδας συμμετείχε σε ένα μεγάλο αριθμό αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών προγραμμάτων. Σήμερα είναι Πρόεδρος στο Σωματείο PRAKSIS το οποίο συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2004 και αποτελεί την συνέχεια των ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας.
  Ο Δαμιανός Βαρέλης είναι Οικονομολόγος, Πτυχιούχος ΑΣΣΟΕΕ, Διευθυντής στη Διεύθυνση Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ταμείου Υγείας της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) και της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (ΟΑΤΥΕ), Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Οργανώσεων Κοινωνικής Οικονομίας (PANCO), του Επικουρικού Ταμείου της ΕΤΕ και του Νοσοκομείου Παίδων "ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ", καθώς και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και του Δ.Σ. της Διεθνούς ΄Ενωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ). Κοινός εκπρόσωπος της Γ.Σ.Ε.Ε. και της ΑΔΕΔΥ στην Επιτροπή του Κοινωνικού Διαλόγου για τους Κλάδους Υγείας και τα Ταμεία Υγείας και Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. (Υγεία - Πρόνοια).
  Ο Αλέξανδρος Κράους υπεύθυνος και στη συνέχεια Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ΤΥΠΕΤ - Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας και κατόπιν της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. - Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (1995-2007). Είναι Μέλος της CEP-CMAF, οργάνωσης ομπρέλας της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Οικονομίας από το 2003. Ειδικός συνεργάτης και στη συνέχεια υπάλληλος της ΕΤΕ στο Ιστορικό Αρχείο (1976) Ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Ελλήνων Αρχειονόμων - ΕΑΕ (1992). Απόσπαση στα Κοινωνικά και Συνδικαλιστικά Αρχεία - Αρχείο ΣΥΕΤΕ, ΓΣΕΕ (1984-1994). Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή και εθνικά σεμινάρια Ιστορίας και Αρχείων και στη διοργάνωση δεκάδων διεθνών και εθνικών σεμιναρίων, συνεδρίων και επιτροπών για τα Αλληλοβοηθητικά Ταμεία Υγείας και την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Οικονομία.
  Ο Ευθύμιος Μπακογιάννης είναι τοπογράφος μηχανικός - πολεοδόμος, επιστημονικός συνεργάτης και ερευνητής στη Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Σύμβουλος σε θέματα πολεοδομίας και κυκλοφοριακού σχεδιασμού της τεχνικής εταιρείας «ΜκΜ Μηχανική». Έχει εκλεγεί Αντιπρόεδρος Διεθνών στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας από το 2004. Από το 2006 και μέχρι σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Έχει διακριθεί ως «ενεργός πολίτη της χρονιάς 2005 και 2006», στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού «anthropos.gr».
  Ο Γεώργιος Πέτρου είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΑ και οικονομικός διευθυντής της οργάνωσης από το 1991 ως σήμερα. Συμμετέχει ενεργά σε αρκετά εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα, που αφορούν την προώθηση, την ανάπτυξη και την οργάνωση του εθελοντισμού και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, από άτομα ειδικών κοινωνικών ομάδων. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση και τον συντονισμό ευρωπαϊκών και ολοκληρωμένων έργων που αφορούν την ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων και ασχολείται ενεργά με την εκπαίδευση ενηλίκων σε χρηματοοικονομικά θέματα και θέματα οργάνωσης επιχειρήσεων.
  O Νίκος Πιτσούλης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής ανθρωπιστικής / αναπτυξιακής ΜΚΟ Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «ΔΗΜΗΤΡΑ», ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού "anthropos.gr". Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε δράσεις που προωθούν τον εθελοντισμό στη χώρα μας. Ξεκίνησε την ανθρωπιστική του δράση το 1990 και έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών προγραμμάτων στην Αφρική, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και στη Μέση Ανατολή.
  Ο Κλεάνθης Συρακούλης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων του ΤΕΙ Λάρισας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν τη συνέχεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Εστιάζεται σε ζητήματα διαχείρισης έργων από ΜΚΟ και στο ρόλο του τρίτου τομέα στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Είναι από το 1972 μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και αυτή την περίοδο εκλεγμένος Τοπικός Έφορος Λάρισας. Παράλληλα δραστηριοποιείται και ως μέλος της European Movement International.
 • Εργαστήριο 3 : ΑΥΤΟ-ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΚΟ
 • Η Ηρώ Βαρσάμη είναι συνταξιούχος βιοπαθολόγος. Είναι μέλος της Οργάνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» από το 2003-σήμερα ενώ παλαιότερα έχει διατελέσει ιδρυτικό μέλος (1990), Πρόεδρος του ΔΣ (1995-97 και 2000-02) και Αντιπρόεδρος. Επίσης έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ (1990) και είναι μέλος του ΔΣ μέχρι σήμερα. Η Ηρώ Βαρσάμη είναι μέλος της ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ από το 1989 και μέλος της οργάνοσης ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS από το 2003 ως σήμερα.
  Η Μαρία Πίνιου-Καλλή είναι Ιατρική Διευθύντρια του Ιατρικού κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων Αθήνας. Διετέλεσε διευθύντρια του Δερματολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» και 4 χρόνια διευθύντρια του ιδίου τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων "ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ". Tο διάστημα 1998 - 2003 υπήρξε Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (IRCT, Copenhagen), γενική γραμματέας του Βαλκανικού Δικτύου για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και την Αποκατάσταση των Θυμάτων Βασανιστηρίων (Balkan Network) και του Δικτύου Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και την Αποκατάσταση των Θυμάτων Βασανιστηρίων (ΜΕΝΑ Network). Είναι ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ελληνοκουρδικής Φιλίας, της Επιτροπής Ανακύκλωσης και του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
  Η Ελένη Γαζή είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της οργάνωσης «Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον». Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση & το συντονισμό ομάδων εργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση του εθελοντισμού στην Ελλάδα,σε εκπαιδεύσεις συντονιστών ομάδων εργασίας ως εκπαιδεύτρια και σύμβουλος, στη Διοργάνωση διεθνών συναντήσεων ΜΚΟ στην Αθήνα, στην Εκτελεστική Επιτροπή του Προεδρείου του διεθνούς δικτύου «Alliance of Voluntary Service Organizations» ως ταμίας (1998-2000) καθώς επίσης και σε διεθνή συνέδρια του δικτύου αυτού. Έχει στο ιστορικό της 20 έτη ενασχόληση με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διοργάνωση εθελοντικών δράσεων και έχει εργαστεί 20 έτη ως γραφίστα.
  Ο Γιάννης Γρηγορίου είναι κοινωνιολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από το 1992 είναι διευθυντής του Οργανισμού Πρόνοιας και Υγείας του Δήμου Βόλου. Είναι πρόεδρος της ΜΚΟ διεθνούς αλληλεγγύης One Earth και έχει συμμετέχει σε πλήθος αποστολών σε αναπτυσσόμενες χώρες. Από το 2005 συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο ΜΚΟ "Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια"
  Ο Ισίδωρος Κανέτης είναι οικονομολόγος, απόφοιτος της Α.Σ.0.& Ε.Ε. , έχει ειδικευτεί στην κατεργασία μετάλλων με σύγχρονες μεθόδους και ειδικότερα στην χρήση επιλεκτικών επιφανειών στο αλουμίνιο και στον χαλκό για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι απο παιδί μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, συμμετέχει σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια και είναι εκλεγμένος Γενικός 'Εφορος του Ιδρύματος «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» απο το 2003 έως και σήμερα .
  Η Χαρά Λόκα είναι Υπεύθυνη του Τμήματος Υλοποίησης της Ελληνικής ανθρωπιστικής / αναπτυξιακής ΜΚΟ Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα». Είναι απόφοιτος του Ευρωπαϊκού Δικαίου και έχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Κοινωνική Πολιτική και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών προγραμμάτων και στις ομάδες συγγραφής διαφόρων οδηγών και εγχειριδίων στα πλαίσια Κοινοτικών Πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση του εθελοντισμού στην χώρα μας και τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στο «εθελοντικό κίνημα».
  H Ιωάννα Μπαμπασίκα είναι δικηγόρος από το 1975 έως σήμερα. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στο ΥΠΕΧΩΔΕ και υπήρξε Δικηγόρος στο Πρόγραμμα Νομικής Προστασίας Προσφύγων της Υπάτης Αρμοστείας Η.Ε. Παράλληλα είναι Νομικός Σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων από το 1989 μέχρι σήμερα. Έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας περί διαδικασιών ασύλου και έχει συμμετάσχει στη διεθνή επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε στην Κοπεγχάγη το Διεθνές Συμβούλιο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων καθώς επίσης και σε πλειάδα σεμιναρίων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη έχει συμμετάσχει και ως εκπαιδεύτρια σε μία σειρά σεμιναρίων με θέματα που αφορούν την πρόληψη των βασανιστηρίων, θέματα Προσφύγων και στο πρόγραμμα ΟΛΥΜΠΙΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  Ο Σαραντίδης Δημόκριτος είναι Υπεύθυνος της Ομάδας Ψυχικής Υγείας του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (1993-Σήμερα) και Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ψυχιατρικό Τμήμα Ευαγγελισμού (1998-σήμερα) ενώ παλαιότερα έχει διατελέσει Επιμελητής Α' στο ίδιο τμήμα. Επίσης έχει εργαστεί ώς ψυχίατρος στην Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική: "Κασταλία", στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (1982-1984) και ως ψυχίατρος και υπεύθυνος της μίας από τις δύο μονάδες της Κινητής Μονάδας Ψυχιατρικής Περίθαλψης Υπαίθρου νομού Φωκίδας και παράλληλα υπεύθυνος για την οργάνωση και λειτουργία της Μονάδας Αποκατάστασης Χρόνιων Ψυχωτικών στην 'Aμφισσα (1984-1985). Έχει διατελέσει Πρόεδρος ΔΣ και Προϊστάμενος των υπηρεσιών του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής (1984-2004).
 • Εργαστήριο 4 : ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΚΟ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ
 • Ο Οδυσσέας Βουδούρης είναι Χειρουργός στον ιδιωτικό τομέα, Διευθυντής της Ιατρικής Μονάδας Παχυσαρκίας (ΙΜοΠ) και Διευθυντής Προγράμματος Τηλε-χειρουργικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Montpellier (Γαλλία).Πρόεδρος της ΜΚΟ "Anthropos.gr" (από 2004) καθώς και Πρόεδρος της κίνησης πολιτών για την συμμετοχική δημοκρατία "Κάθε Μέρα Πολίτης" (από 2005). Έχει διατελέσει ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου (1990-1993), Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (1996-2001) καθώς και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (1998-1999).
  Ο Παύλος Νεράντζης γράφει το σενάριο και παρουσιάζει τη σειρά ντοκιμαντέρ έρευνας, MIXER από το 1995. Το 1982 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Ρ.Σ. Μακεδονίας και από την ίδρυσή της με την ΕΤ3, όπου διετέλεσε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, παρουσιαστής talkshow και Διευθυντής Ειδήσεων (1996 - 2000). Από το 1979 είναι ανταποκριτής στην Ελλάδα της ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Εγνατία, Αυγή, Αγγελιοφόρο, National Herald, Paese Sera, τα περιοδικά Αντί, Το Τέταρτο (του Μάνου Χατζιδάκη), Τετράδια, Νέα Οικολογία και τη RAI SAT. Δίδαξε στη Σχολή Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Μέλος της ΄Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης και της ΄Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, εδώ και χρόνια συμμετέχει σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
  Βενιού Πόπη, με σπουδές αρχιτέκτονα και μεταπτυχιακού πολεοδόμου-χωροτάκτη, με επαγγελματική εμπειρία στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης, Ειδική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ελλάδας, με εθελοντική δράση στις ΜΚΟ ΗΧΩ ΚΑΡΔΙΑΣ και ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ, Μέλος στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Χαμόγελο του Παιδιού.
  Ο Παναγιώτης Βλάχος είναι αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ομίλου Νέων για την Ελλάδα και την Ευρώπη (Ο.Ν.Ε.Ε.). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και εργάζεται ως σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Νομικά, Δημοσιογραφία και Ευρωπαϊκή Πολιτική στο London School of Economics and Political Science (LSE). Είναι μέλος της TEAM Europe, του Ο.Π.Ε.Κ. και ερευνητής στο ΙΣΤΑΜΕ. Η ερευνητική του δραστηριότητα καλύπτει τα πεδία της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Σφαίρας, τα Κομματικά Συστήματα και τα σύγχρονα Μοντέλα Δημοκρατίας.
  Η Ευθυμία Δερβίση είναι Προϊσταμένη Τμήματος Εθελοντισμού & Πιστοποίησης Φορέων της Δ/νσης Κοινωνικής και Αλληλεγγύης, Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρώην Πρόεδρος ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας. Έχει διατελέσει Προϊσταμένη Τμήματος στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας (2000 - 2003), καθώς και στη Δ/νση Αιμοδοσίας (1983 - 2000). Παλαιότερα έχει υπάρξει Διευθύντρια υγειινής για τις Νομαρχίες Αιτωλοακαρνανίας (1971 - 1978), Δυτ. Αττικής (1981), Αθηνών (1981 - 1983) καθώς επίσης έχει εργαστεί και στο τμημα Υγιεινής της Νομαρχίας Φωκίδας (1978 - 1981).
  Η Χαρίκλεια Καλτεζιώτη είναι Υπεύθυνη Ανεύρεσης Εθελοντών στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Από το 2000 έως 2003 ήταν Υπεύθυνη Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Έχει συμμετάσχει σε αποστολές της οργάνωσης στην Σερβία (1999-2000) και την Παλαιστίνη (2002).
  Η Κοντούλη Αικατερίνη εργάζεται στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. από το 1984. Αρχικά απασχολήθηκε στο Τμήμα Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς του Υπουργείου και από το 2002 τοποθετήθηκα Προϊσταμένη του Τμήματος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Δ/νσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Είναι κάτοχος πτυχίου Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά και μεταπτυχιακού τίτλου στην Περιφερειακή Ανάπτυξη (Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου).
  Η Μαρία Λάγιου είναι διευθύντρια στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησ/των. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών άσκησε δικηγορία για δύο χρόνια 1971-1973.Διορίσθηκε στην Κ.Υ. του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το έτος 1973. Το 1984 προάχθηκε στο βαθμό του Τμηματάρχη και το 1994 στο βαθμό του Διευθυντή. Τοποθετήθηκε και υπηρέτησε ως Προισταμένη Διεύθυνσης στις πιο κάτω Διευθύνσεις: Εκκλησιατικής Εκπαίδευσης, Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Προσωπικού Ανωτάτης Εκπαίδευσης, στο Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης(ΙΤΕ) και από το 2005 μέχρι σήμερα στη Δ/νση Σπουδάζοσας Νεότητας και Εξωσχολικών Οργανώσεων. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας, μέλος του ΚΥΣΔΙΠ του ΥΠΕΠΘ και Πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων.
  Ο Νικήτας Λιοναρακης διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και είναι συνεργάτης στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού 'Σύγχρονα Θέματα' και αντιπρόεδρος της Μ.Κ.Ο Greenpeace.Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Αυγή, Νέα Μεσημβρινή, Έθνος και στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Διετέλεσε Διευθυντής των 19 Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, της ΕΡΑ-1 και του Δευτέρου Προγράμματος.Παράλληλα εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης του Υπ. Παιδείας, ως υπεύθυνος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης. Διετέλεσε, επίσης, Διευθυντής στο Τμήμα για τα ΜΜΕ της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και Πρόεδρος της «Επιτροπής για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)» στο Υπουργείο Εξωτερικών.
  Ο Παπαδημητρίου Σπυρίδων είναι Γενικός Διευθυντής Διοίκησης ΥΠΕΧΩΔΕ. Παλαιότερα έχει διατελέσει Εισηγητής, Προϊστάμενος Τμήματος και Προϊστάμενος Δ/νσης. Είναι πολιτικός μηχανικός με Δίπλωμα Αγρονόμου - Τοπογράφου Μηχανικού Ε.Μ.Π, Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π, Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακό Επιτελούς Σχολής Εθνικής 'Aμυνας. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα επιμόρφωσης με αντικείμενο θέματα Διοίκησης, σε διημερίδες σχετικές με το Περιβάλλον και Ανάπτυξη και σε Συνέδρια Οπλισμένου Σκυροδέματος, Αντισεισμικού Κανονισμού και Πολιτικών Μηχανικών.


  Με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, μέσω του προγράμματος Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής