1η Πανελλήνια Διαβούλευση 'Σύνχρονο Θεσμικό Πλαίσιο Για Τον Εθελοντισμό Και Τις Μ.Κ.Ο.'
ΟΜΙΛΗΤΕΣ


Εναρκτήρια συνεδρία - Χαιρετισμοί:
Η Μαριέτα Γιαννάκου είναι Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από τις 10 Μαρτίου 2004, μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι Ιατρός με ειδίκευση στη Νευρολογία και Ψυχιατρική. Είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας (2001-σήμερα) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ίδιου κόμματος (1998-σήμερα). Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. (1974), Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ε.Κ. για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα κράτη-μέλη της Κοινότητας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, μέλος της Αντιπροσωπείας του Ε.Κ. για τις σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και μόνιμος εισηγητής για τα θέματα παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας του Ε.Κ. για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή.
Η Βάσω Κόλλια, ως Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπώντας την χώρα μας. Έχει εκπονήσει μελέτες - εργασίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ευρωπαϊκής ενοποίησης, πολιτισμού, πολιτικής θεωρίας και ιδεολογίας, πολιτικής ανάλυσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ιδρύματα πολιτικής έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος καθώς και γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών.
Εισηγήσεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των ΜΚΟ και του εθελοντισμού:
Η Έλενα Κουντουρά είναι Βουλευτής Α' Αθήνας. Είναι μέλος στη Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Ειδική μόνιμη επιτροπή ισότητας και δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος. Αναπτύσει έντονη κοινωνική, φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέλος του Πανελλήνιου Γυναικείου Αθλητικού Σωματίου "Η Καλλιπάτειρα", του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών, του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών. Εθελόντρια στη UNICEF στην ΚΙΒΩΤΟ, στον Πανελλήνιο όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου και στην Παναθηναϊκή Ένωση Γυναικών, όπου και έχει βραβευτεί για την προσφορά της.
Η Πωλίνα Λάμψα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ., Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων. Από το 2000 ως το 2003 σύμβουλος για διεθνή θέματα του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης. Από το 1997 ως το 2000 σύμβουλος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Το 1994 - 1995 υπεύθυνη για τη διοργάνωση διεθνών εκπαιδευτικών δράσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Είναι από το 1991 συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου σε θέματα κοινωνίας των πολιτών και διαχείρισης κρίσεων. Είναι ενεργό μέλος ελληνικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Έχει εργαστεί για την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών καθώς και την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης διαφορών στα Βαλκάνια, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης είναι Ευρωβουλευτής από το 1989, Μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Συνταγματικών Υποθέσεων και Αναφορών. Είναι Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.E. - Ουγγαρία, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Κύπρος, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης - ΕΛ.Ε.Ε. (Ελληνική Επιτροπή για την Ε.Ε.), Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής του Ε.Κ. για την προστασία των ζώων, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης μέλος της Ε.Δ.Α. έως το 1963, της Δημοκρατικής 'Aμυνας (1967-74) και ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού.
Ο Μάνος Αναστασόπουλος είναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και υπεύθυνος της Ο.Κ.Ε. Παιδείας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Είναι γιατρός Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει ασχοληθεί με τον ιατρικό συνδικαλισμό και έχει εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, και μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
  • Εργαστήριο 1 : ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΜΚΟ
  • Η Μαριλένα Σημίτη είναι Λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Διδάκτωρ του London School of Economics and Political Science. Κάτοχος Πτυχίων Μ.Phil (LSE) και ΜΑ (Columbia University). Μέλος του Advisory Group της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των ΜΚΟ για την Επείγουσα Βοήθεια και Ανάπτυξη (CONCORD). Συμμετοχή σε συνέδρια με αντικείμενο: τα Νέα Κοινωνικά Κινήματα, τις ΜΚΟ, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Εθελοντισμό, την Κοινωνία των Πολιτών.
    Ο Περικλής Βασιλόπουλος είναι Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Πτυχιούχος ΠΟΕ Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακών σπουδών στη Σορβόννη/Παρίσι και στο London School of Economics. Παραγωγός - παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα Δικαιώματα μου" ΑΘΗΝΑ 9,84 (1987 - 1993) και ΕΡΑ / ΝΕΤ 105,8 (1997-σήμερα). Παρουσίαση - επιμέλεια της τηλεοπτικής εκπομπής «ΠΟΛΙΤΗΣ 2000» ΝΕΤ (1998- 2002). Ιδρυτικό μέλος και Διευθυντής από 1/1/97 της "Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ", ενός μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού σωματείου πολιτών με κοινωφελείς σκοπούς που εκδίδει το περιοδικό «Κοινωνία Πολιτών».
    Ο Νίκος Γιαννής είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ και Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο αντικείμενο «Ευρωπαϊκή ιστορία, θεσμοί και πολιτική», το οποίο διδάσκει σήμερα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δικηγόρος και ειδικός επιστήμων στο Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Βουλής από το 1990, μόνιμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες από το 2000, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ το διάστημα 2004-2005, σήμερα εργάζεται στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και ασχολείται με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Συγγραφέας βιβλίων και άρθρων, εκδότης του περιοδικού Ευρωπαϊκή Έκφραση, ασχολείται με την κοινωνία πολιτών και το περιβάλλον. Πρόεδρος του Συλλόγου του Νέου Βουτζά όπου κατοικεί.
    Ο Μένιος Μπολώτας είναι ένας αμετανόητος ενεργός πολίτης. Σήμερα, σε ηλικία 80 χρονώ